Personal tools
Koe e tènei: Home Blog
Document Actions

Blog

by Primož Vallant last modified 14-06-2014 01:01

Primoz Vallant's blog features his articles, audio and video podcasts on how everything we do influences world around us and what we can do to make world a better place for all of us living on it. Comments, discussion, constructive critics and suggestions are welcome.

Documentary EYES AND EARS OF GOD/Dokumentarec Oči in ušesa boga

Please watch this great documentary, which shows suffering and atrocities committed on indigenous peoples of Sudan/ Prosim oglejte si ta odličen dokumentarec, ki prikazuje trpljenje in grozodejstva, ki se izvajajo nad domorodskimi ljudstvi Sudana.

PLEASE WATCH this documentary EYES AND EARS OF GOD-Video monitoring of suffering and atrocities committed on indigenous peoples of Sudan by Slovenian activist Tomo Križnar and Maya Weiss. PLEASE WATCH and SHARE!!! http://youtu.be/ds8wlgwsmhM?list=PL61773FC2FF46F738./ PROSIM OBVEZNO SI POGLEJTE dokumentarec Oči in ušesa boga-Video nadzor trpljenja in grozodejstev, ki se izvajajo nad domorodskimi ljudstvi Sudana avtorja Toma Križnarja in Maje Weiss! PROSIM POGLEJTE in DELITE DALJE!!! http://youtu.be/ds8wlgwsmhM?list=PL61773FC2FF46F738

Monday, March 26, 2012  | Permalink |  Comments (0)
trackback URL:  http://www.primozvallant.com/blog/documentary-eyes-and-ears-of-god-dokumentarec-oci-in-usesa-boga/sbtrackback
del.icio.us   Digg   Yahoo   Google  

Moj govor na StopACTA protestu MB 04.02.2012/My speech on StopACTA protest MB 04.02.2012

Besedilo govora Primoža Vallanta na protestu STOP ACTA v Mariboru, 04.02.2012 na Trgu Leona Štuklja/ Transcript (in Slovenian, use G. translate) of Primož Vallant's speech on STOP ACTA protest in Maribor Slovenia, 04.02.2012, Leona Štuklja Square

GOVOR PROTI ACTA

Primož Vallant, aktivist in ustanovitelj WikiLeaks.si,
STOP ACTA protest, 04.02.2012, ob 12h, Trg Leona Štuklja, Maribor

1UVOD-Pozdrav in zahvala organizatorjema

ZDRAVO MB! HOČEMO ALI NOČEMO ACTA? NOČEMOOOO ACTA! Odgovorni za ACTA vas ne slišijo dovolj dobro, GLASNEJE!, še GLASNEJE, še GLASNEJE! NOČEMOOOO ACTA! NOČEMOOOO ACTA! NOČEMOOOO ACTA! ...Hvala!

Najprej naj se zahvalimo Darku in Jasinu za odlično pripravljen protest. HVALA! Ta protest je odlična demonstracija tega, kako lahko posameznik naredi vse kar želi in spremeni družbo, samo če je dovolj odločen in vztrajen. Nikoli ne pristajajte na egoistične in naprej predane poglede, da se je najbolje brigat samo zase in svojo korist, da posameznik itak nič ne more spremeniti, da tak pač je!

To nam namreč zgornji 1%, ki je odgovoren za ACTA skuša stalno dopovedati in vsiliti, da iz nas naredijo poslušne sužnje, ki jih lahko do onemoglosti molzejo za svojo osebno korist. Dosežete in spremenite lahko ČISTO VSE, kar so nešteti briljantni posamezniki kot Mahatma Gandhi, Martin Luther King, ipd. že dokazali v preteklosti.

Ali lahko zaustavimo ACTA? JAAA! Odgovorni ne slišijo dovolj dobro! GLASNEJE!, še GLASNEJE, še GLASNEJE! JAAA! JAAA! JAAA!.. Hvala!

Podatki in dejstva navedena v mojem govoru izvirajo iz preverjenih verodostojnih virov, kot so Laquadrature.net, študija Trgovskega odbora Evropskega parlamenta in študija Zelenih/ Evropske svobodne zveze Evropskega parlamenta. In ne iz nakladanj, izmišljotin in laži zagovornikov ACTA.

2Kaj je ACTA?

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement/Trgovski sporazum proti ponarejevanju) je TAJNI trgovski sporazum 39 držav, ki obvladujejo svetovni trg, vključno z 27 iz EU. Je podoben ameriški SIPA/PIPA, gre pa za globalno različico. Izdelan je bil, v skrivnem, nedemokratičnem postopku brez javne razprave s civilno družbo in parlamentarci, v tesnem sodelovanju z glavnimi lastniki pravic intelektualne lastnine. Večina držav ga je že podpisala vključno s Slovenijo. Sedaj pa mora biti potrjen v parlamentih vseh teh držav, tudi v slovenskem in Evropskem parlamentu, da začne veljati.

3Kako bo ACTA delovala in vplivala na nas?

ACTA grozi, da bo za vedno spremenil svobodni Internet in svet, kot ga poznamo. Krši naše osnovne človekove pravice in svobode na naslednje načine:

3.1ACTA prinaša široke in nevarne kazenske sankcije s kršenjem pravice do poštenega sojenja/ustreznega pravnega postopka

To so: IZGUBA PRAVICE DO INTERNETA, ZAPOR, FINANČNE KAZNI IN CIVILNE TOŽBE S STRANI KORPORACIJ, ki obidejo standardne demokratične procese EU in držav članic. Definicija je tako široka, da bodo celo mnoge neprofitne aktivnosti kriminalizirane.

ALI BOMO TO DOPUSTILI? NEEEEEE! Odgovorni za ACTA vas ne slišijo dovolj dobro ali bomo dovolili tajno sprejemanje takšnih sporazumov? NEEEE! Še GLASNEJE! Hvala!

3.2Industrija zabave uporablja ACTA kot sredstvo ustrahovanja

Z uporabo pravnega in finančnega pritiska na ponudnike Internega dostopa ACTA daje glasbeni in filmski industriji orožje, ki ponudnike Interneta prisiljuje, da nadzorujejo in cenzurirajo svoja omrežja in njihove uporabnike. Hranijo vso komunikacijo in v primeru kršitev reagira in kaznuje preko privatnih pogodbenikov. Takšna privatna policija in pravosodje na Internetu je nasprotje demokracije in resnično ogroža naše naslednje osnovne svobode:

3.2.1Pravico do zasebnosti osebnih podatkov

Nadzirali in hranili bodo vse naše spletne aktivnosti brez sodne odredbe: poslane emaile, klepete, Facebook, Twitter, vse kar iščete, berete, poslušate, gledate, pišete in objavljate.

ALI BOMO VSE TO DOPUSTILI? NEEEEEE! Odgovorni za ACTA vas ne slišijo dovolj dobro ali bomo dovolili tajno sprejemanje takšnih sporazumov? NEEEE! GLASNEJE!, še GLASNEJE, še GLASNEJE! Hvala!

3.2.2Pravico do svobodnega izražanja, pretoka informacij in idej globalno in posebej preko Interneta

Cenzuriranje in sankcioniranje za objavljanje kopij, povezovanje ali indeksiranje do kršitev zaščitenih plačljivih vsebin kot to počneta recimo Wikipedia, Google, TorrentBay, MegaUpload in tudi posameznike. Velja tudi recimo za strani WikiLeaks, ki razkrivajo vsebine, ki dokazujejo kriminal, korupcijo in druge nepravilnosti, ki najbolj škodijo naši družbi in planetu.

3.2.3Duši inovativnost posameznikov, majhnih in srednjih podjetij

Ki si ne morejo privoščit zaščite, patentiranja in pravnih sporov ali pregona glede pravic intelektualne lastnine.

3.2.4Negativno vpliva na širjenje znanja za ljudi po celem svetu, vključno z dostopom do zdravstvene oskrbe, generičnih zdravil, hrane in semen

Preprečuje širjenje, uvoz in prodajo kopij/posnetkov patentiranih znanj, tehnologij, zdravil, izdelkov, rastlin, semen in živali, ki so zaščitene s strani velikih korporacij. Takšne dolgoročne globalne posledice se lahko opišejo samo kot idealne za bogatenje močnega in vplivnega 1%, povečanje njihovega monopola ter širjenje prepada med revnimi bogatimi, med tistimi, ki si lahko privoščijo in tistimi, ki ne in so enostavno katastrofalne. Informacije, znanje in šolanje morajo vedno biti dostopni brezplačno.

3.2.5Duši „grass roots“, lokalno in alternativno kulturo

Poleg tega, da vsem vsiljuje svoje plačljive vsebine prepoveduje posnemanje, uporabo delov zaščitenih vsebin.

3.2.6Daje neproporcionalno zaščito velikim podjetjem

Zagotavljanje monopola velikim mednarodnim korporacijam in preprečujejo konkurenco s strani manjših inovativnih podjetij.

3.2.7V mednarodnih trgovskih odnosih promovira neenakopravna pravila igre med razvitimi in razvijajočimi nacijami.

ALI BOMO VSE TO DOPUSTILI? NEEEEEE! Odgovorni za ACTA vas ne slišijo dovolj dobro ali bomo dovolili tajno sprejemanje takšnih sporazumov? NEEEE! GLASNEJE!, še GLASNEJE, še GLASNEJE! Hvala!

3.3ACTA dovoljuje trajno premostitev demokracije

ACTA odbor bo lahko spreminjal sporazum po tem, ko bo sprejet. Takšen vzporeden proces, ki dejansko pomeni podpisan prazen ček za ACTA je nekompatibilen z demokracijo. Že to zadostuje, da zavrnemo celotno ACTA.

ALI BOMO TO DOPUSTILI? NEEEEEE! Odgovorni za ACTA vas ne slišijo dovolj dobro ali bomo dovolili tajno sprejemanje takšnih sporazumov? NEEEE! GLASNEJE!, še GLASNEJE, še GLASNEJE! Hvala!

4Kdo in zakaj stoji za ACTA?

Moramo se zavedati, da današnji svet kontrolirajo in vodijo velike mednarodne korporacije za katerimi je nekaj nesramno bogatih družin, ki so močnejše od posameznih držav. Za ohranitev svoje moči, vpliva in večanje bogastva ne izbirajo sredstev in jih ne zanimajo negativne posledice, mi smo za njih zgolj sredstvo za dosego njihovega cilja.

Pri ACTA in podobnih aktivnostih so najbolj aktivne filmska, glasbena, publicistična, farmacevtska, prehrambena in kemična industrija in, ki ima interese za zaščito svoje intelektualne lastnine. Blizu pa so tudi naftna, vojaška industrija in finančne inštitucije ter banke. Pod svojo kontrolo imajo vse pomembnejše komunikacije, medije, politike in vzvode oblasti. In večina dogajanja in konfliktov v svetu je povezano s temi interesi.

Vsi modeli komuniciranja imajo vgrajene sisteme nadzora in cenzure, od knjig, časopisov, telefonije, televizije do Interneta. Prvič v zgodovini imajo z Internetom široke množice sredstvo komuniciranja, širjenja znanja in informacij in ustvarjanja eksistence, ki je že dlje časa izven njihove polne kontrole, zaradi svojih specifičnosti in hitrosti razvoja. Internet z svojo svobodo in dosegljivostjo je za njih istočasno trn v peti in možno sredstvo za doseganje njihovih interesov in dobičkov.

Zato se že dlje časa trudijo in se bodo tudi v bodočnosti, da ga dobijo pod svoj polni nadzor in kontrolo, na nas in civilni družbi, ki je že predolgo spala in bila neaktivna pa je, da jim to preprečimo!

ALI BOMO TO PREPREČILI? JAAA! Odgovorni za ACTA vas ne slišijo dovolj dobro ali bomo preprečili ACTO in cenzuro Interneta? JAAA! GLASNEJE!, še GLASNEJE, še GLASNEJE! Hvala!

5Kako se boriti proti ACTA in sistemu človeškega pohlepa, ki stoji za njim

Predolgo smo že v gnilem kompromisu, da sprejemamo dobičkonosno orientirano družbo za ugodnosti, ki naj bi jih nam nudila. Pozabljamo pa, da je cilj ustvarjanja dobička v popolnem konfliktu z našimi interesi. Ker privatizira dobičke socializira pa negativne posledice, dejanske stroške in izgube. Zaradi egoizma nimamo pravih izbir na volitvah, politiki vidijo samo sebe in interese svojih botrov. Zato imamo globalno uničeno družbo, ki vsakodnevno krši našo zasebnost in osnovne pravice, uničeno naravo in okolje, zastrupljen zrak, vodo, hrano in izdelke, ki so vedno slabše kakovostni in ne zdržijo dolgo. Kak dolgo bomo še to PRENAŠALI?

ALI BOSTE ŠE TO PRENAŠALI??? NEEEEEE! Odgovorni za ACTA vas ne slišijo dovolj dobro? NEEEE! GLASNEJE!, še GLASNEJE, še GLASNEJE! Hvala!

5.1Kako doseči vse te spremembe?

Z miroljubnim, nenasilnim delovanjem, obveščanjem, razkrivanjem, medsebojnim povezovanjem in mreženjem, direktnimi akcijami, protesti, civilno neposlušnostjo in "flash mobbingom", pismi in peticijami za spreminjanje: javnega mnenja, delovanja škodljivih podjetij, inštitucij in odgovornih posameznikov, spreminjanje škodljive in nezadovoljive zakonodaje, pisanje in uveljavljanje boljših zakonov.

5.2Rabimo resnično varen, svoboden in brezplačen dostop do informacij

Če želimo biti enakopravna, napredna in demokratična družba, ki deluje v interesu svojih državljanov in ne dobičkonosno orientiranih korporacij. Vsem moramo nuditi enake možnosti ter skrbeti za tiste, ki potrebujejo pomoč. Dostop do komuniciranja, informacij, znanja, vseh možnih vsebin, šolanja in zdravljenja mora biti brezplačen, svoboden, zaseben in varen, brez povezave z dobičkonosnim interesom, pomeni brez reklam, kar pomeni financiranje z donacijami. Sami pri sebi se morata zavedati in odločiti, da usmerjate svojo pozornost in denar temu, ki si to res zasluži.

5.3Neprofitni neodvisni mediji in civilni nadzor in reševanje nepravilnosti v družbi

Dobičkonosni mediji delujejo v interesu profita, ne pa resnice in ljudi. Rabimo neprofitne socialno mrežne alternative Googlu, Facebooku in Twitterju. Za svobodno demokratično družbi in resničen neodvisen družbeni nadzor so bistveni neodvisni neprofitni klasični in socialni mediji v lasti zaposlenih, neodvisne civilno družbene organizacije, ki se financirajo z donacijami posameznikov.

Taki sta recimo WikiLeaks.org in WikiLeaks.si oz. ActNet.org, kot se bo imenoval. ki bo poleg lokaliziranega globalnega posredovanja dokumentov in prijav kaznivih dejanj, nepravilnosti ter odgovornih opravljal tudi civilno pravni nadzor pregona in sam pregon. Na enem mestu bomo nudili anonimno in varno sodelovanje virom, prostovoljcem, novinarjem, pravnikom, aktivistom in nevladnim organizacijam skupen prostor in potrebna orodja za direktne akcije in tu navedene rešitve najhujših problemov.

5.3.1Zakaj WikiLeaks.si uradno še ne deluje?

Anonimnost in varnost naših virov in sodelavcev ter varnost strežnika in podatkov na njem je naša glavna prioriteta. Ker se projekta lotevamo resno in odgovorno ne želimo nikogar od vpletenih ogrožati. Ne moremo začeti uradno delovati, dokler ne zagotavljamo najvišjega možnega nivoja anonimnosti in varnosti. Takšen visok nivo zahteva ogromna časa, znanja, sredstev, truda in testiranja.

Na vse skupaj so pa vplivali tudi nepredvidljivi dogodki, kot je včerajšnji tehnični problem, ki je povzročil nedelovanje naših strani. V času pisanja govora še ne vem ali bodo med govorom že delovale. Če ne bodo si jih lahko ogledate kot shranjene Googlove posnetke strani. Delamo vse kar je možno da bodo čim prej online.

Ne želimo napovedati točnega datuma začetka uradnega delovanja, pričakujemo pa, da bo to v bližnji prihodnosti. V lanskem letu smo dobili in porabili vseh 1000€ donacij, ki smo jih dobili. Prosim nujno rabimo nove, da financiramo vsaj najnujnejše stroške strežnika. Prosim pomagajte in prispevajte! Če želite pomagati z strokovnimi računalniškimi, pravnimi in novinarskimi znanji, ki jih rabimo ste dobrodošli, kontaktirajte nas na podanih naslovih in povezavah.

5.4Neprofitna in trajnostna kolektivna podjetja v lasti delavcev za vse storitve in izdelke

Nuditi moremo neprofitne rešitve in alternative, z trajnostnim in poštenim razmerjem ¼ pri plačah. Tako tudi minimalna plača lahko zadošča za dostojno življenje. Država kot lastnica in upravljavka se ravno zaradi interesov profitnih skupin in političnih strank izkazala za neuspešno. Vendar prodaja finančnim investitorjem in tujcem je še slabša. Edina realna rešitev je vrnitev lastništva in upravljanja delavcem.

Ker je trenutno mala možnost, da bi država prostovoljno to počela, jo moramo v to prisiliti, sami pa se moramo organizirati in ustanavljati takšna podjetja/zavode. Stroški ustanovitve so minimalni, obstaja pomoč kot na primer Nevladna.org. Potrebna je samo vztrajnost in odločnost. Neprofitna in trajnostna alternativa bo vedno cenejša in manj škodljiva od profitne, ki mora odvajat denar za dobiček, financirati reklame, enorme plače vodstva in podkupnine.

5.5Prepoved privatizacij javnih/državnih podjetij

Namesto tega raje prepuščanje podjetij delavcem v upravljanje. Zlasti pri stečajih in prisilnih poravnavah, za podjetja, ki imajo trg in možnost preživetja. Upniki so lahko dosti boljše poplačani če delavcem prepustijo podjetje in jim dajo dovolj dolg rok za poplačilo terjatev.

5.6Bojkotiranje najbolj družbeno in okoljsko škodljive energije, profitnih izdelkov, storitev, podjetij, inštitucij, medijev in držav

Ter promocija in podpora družbeno in okoljsko koristnih, neprofitnih, trajnostnih, lokalnih izdelkov, energije, storitev, podjetij, inštitucij, medijev in držav.

5.7Enaka in progresivna obdavčitev za fizične in pravne osebe

Ustrezno višini dohodka, tisti z največjimi morajo tudi največ prispevati. Enaka obdavčitev velja tudi za dohodke iz davčnih oaz.

5.8Povečanje učinkovitost države in njenih inštitucij

Rešitev ni v zmanjševanje stroškov države ampak v preprečitev neupravičenega odtekanje davkoplačevalskega denarja v privatne žepe ter v povečanju učinkovitosti in odgovornosti državnih inštitucij in odgovornih oseb, tudi pri pobiranju davkov. VEČ O VSEM NA WIKILEAKS.SI.

NE PUSTITE, DA ZA VAS VELJA SINDROM POČASI SKUHANE ŽABE, KI SI MISLI, SEJ BO, DA ŠE NI TAK HUDO.
JE HUDO, SEDAJ JE ZADNJI ČAS, DA STOPIMO SKUPAJ IN UKREPAMO, DRUGAČE BOMO SKUHANI DO SMRTI!

 

ALI BOMO ZAUSTAVILI ACTA IN UVELJAVILI REŠITVE ZA NAJHUJŠE DRUŽBENE PROBLEME? JAAA! Odgovorni za ACTA vas ne slišijo dovolj dobro! JAAA! GLASNEJE!, še GLASNEJE, še GLASNEJE! Hvala!

Saturday, February 04, 2012  | Permalink |  Comments (0)
trackback URL:  http://www.primozvallant.com/blog/moj-govor-na-stopacta-protestu-mb-04-02-2012-my-speech-on-stopacta-protest-mb-04-02.2012/sbtrackback
del.icio.us   Digg   Yahoo   Google  

Naše pripombe in ultimat na osnutek sprememb in dopolnitev Uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju

Pripombe, popravki in ultimat Civilne iniciative za zaščito narave in divjih živali na osnutek sprememb in dopolnitev Uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju

Ministrstvo za okolje in prostor
Jelka Kremesec Jevšenak
jelka.kremesec-jevsenak[at]gov[pika]si

Spoštovani,

V skladu z našimi naravovarstvenimi aktivnostmi in vašim povabilom k prispevanju pripomb in popravkov na osnutek spremembe Uredbe o prepovedi vožnje v naravnem okolju, vam v podanem roku 12.07.2010 posredujemo naše pripombe in popravke, ki so podane spodaj v prilogi.

Upoštevajte, da predstavljamo več kot 530 podpisnikov Peticije za zaščito Pohorja, narave in divjih živali http://www.vallant.si/campaign/peticija-za-zascito-slovenske-narave, 438 članov Facebook skupine za Zaščito ogrožene slovenske narave in divjih živali http://www.facebook.com/group.php?gid=188030503434 in 390 prijateljev na Facebooku http://www.facebook.com/primoz.vallant. Mislimo, da je več kot 1.358 ljudi dovolj velik argument, da upoštevate in uresničite vse naše pripombe in popravke.

Lep pozdrav,

Primož Vallant
Civilna iniciativa za zaščito narave in divjih živali
Vallant.si
http://vallant.si, info[at]vallant[dot]si,
Facebook:
http://facebook.com/primoz.vallant, http://www.facebook.com/group.php?v=wall&ref=mf&gid=188030503434   
Twitter:
http://twitter.com/Primoz_Vallant,
Tel/fax: +386 (0)59 120 454

Priloga: Pripombe, popravki in ultimat na osnutek spremembe Uredbe o prepovedi vožnje v naravnem okolju

Na začetku treba razjasniti, da pri problemu že sedaj prepovedanih voženj v naravi, ne gre za nasprotovanje skupin voznikov in naravovarstvenikov. Ampak za očitno kršenje vseh zakonov in predpisov s strani voznikov in ignoranco ter nezmožnost države zagotoviti pregon kršiteljev in že do sedaj predpisano zaščito narave in divjih živali. Naravovarstveniki smo edini, ki opozarjamo na ta problem, podajamo prijave in se ga trudimo rešiti. Zaradi tega smo stalno izpostavljeni grožnjam, nadlegovanju in fizičnim napadom.

Jasno je, da je dosedanja zakonodaja na tem področju nezadostna in da je tudi sedanji osnutek sprememb nezadosten. Bistvo problema pa je v nezadostnem, samo občasnem in kampanjskem nadzoru in sankcioniranju kršiteljev s strani policije, drugih inšpekcij pa sploh ni na terenu. Dokler ne bomo imeli stalnega vsakodnevnega nadzora s strani policije, gozdarske, lovske in naravovarstvene inšpekcije ter prostovoljnih naravovarstvenih nadzornikov tega ne bomo rešili.

Izgovarjanje na kadrovsko podhranjenost je smešno. Samo z enim dnevom delovanje navedenih nadzornih inštitucij bi večkratno pokrili njihove stroške in nove zaposlitve z izrečenimi kaznimi in še dodatno napolnili proračun. Potrebna je samo politična želja in interes rešit ta problem. Samo na Pohorju se vsakodnevno prepovedano vozi v naravi najmanj 30 do 40 ljudi na motorjih, štirikolesnikih oz. motornih saneh pozimi.

Samo na Pohorju imamo najmanj 15 ljudi, ki se takorekoč dnevno gibljejo v naravi, ki so pripravljeni opravljat funkcijo prostovoljnega naravovarstvenega nadzornika, ki so že skoraj zaključili usposabljanje države in občine Ruše pred 3 leti, pol je pa zmanjkalo vladne in občinske politične volje in interesa to zaključit in jim podeliti status uradne osebe. Če bi ga jim podelili, bi na Pohorju problem voženj v naravi že bil zdavnaj rešen, tako pa ni, podobno pa je tudi drugje po Sloveniji.

Zaradi tega in ponovno nezadostnega predloga sprememb Uredbe o prepovedi vožnje v naravnem okolju z odločno prenizkimi kaznimi (posebej glede na finančni status kršiteljev) in nejasnosti smo se odločili, da vladi in odgovornim inštitucijam damo naslednji ultimat, če do 31.12.2010 ne zagotovite sprejem in izvajanje naslednjih ukrepov:

  • stalen koordiniran vsakodnevni nadzor policije, gozdarske, lovske in naravovarstvene inšpekcije ter prostovoljnih naravovarstvenih nadzornikov na terenu in ključnih točkah v naravi, če treba tudi dodatna kadrovska okrepitev navedenih inštitucij. Stroški se pokrijejo z izrečenimi kaznimi
  • začetek in zaključek usposabljanj ter podelitev statusa uradna osebe zadostnemu številu prostovoljnih naravovarstvenih nadzornikov na celotnem območju države
  • uzakonitev obvezne registrske tablice za vsa vozila, ki se vozijo v naravi (da se enostavno identificirajo vsa moto cross motorna kolesa, štirikolesniki, motorne sani in avtomobili in njihovi lastniki) in drastično sankcioniranje in odvzem vozila pri odsotnosti tablice. Minimalna kazen vožnje brez registrske je dvakratna višina neto minimalnega dohodka 1124€ oz. pri plačilu v roku 8 dni z 50% popustom je 562€.
  • minimalna kazen za kakršnokoli vožnjo v naravnem okolju je je dvakratna višina neto minimalnega dohodka 1124€ oz. pri plačilu v roku 8 dni z 50% popustom je 562€
  • trajen odvzem motornega vozila kršitelju v primeru drugega prekrška vožnje v naravnem okolju in v primeru prvega prekrška vožnje v naravnem okolju na zaščitenem območju Natura 2000, Ptičje direktive, naravnega rezervata, naravnega, regijskega parka ali podobno zaščitenega območja.
  • minimalna kazen za kakršnokoli vožnjo v zaščitenem območju Natura 2000, Ptičje direktive, naravnega rezervata, naravnega, regijskega parka ali podobno zaščitenega območja je je štirikratna višina neto minimalnega dohodka 2248€ oz. pri plačilu v roku 8 dni z 50% popustom je 1124€
  • drastično kaznovanje vseh voženj v naravi in dovoljenih cestah z prirejenimi izpuhi, ki povzročajo dodaten hrup, ki je višji od dovoljenega. Kaznuje se s trajnim odvzem motornega vozila kršitelju in minimalna kazen za kakršnokoli vožnjo s preglasnim izpuhome je dvakratna višina neto minimalnega dohodka 1124€ oz. pri plačilu v roku 8 dni z 50% popustom je 562€ za vožnje po cestah v naravem okolju in štirikratna višina neto minimalnega dohodka 2248€ oz. pri plačilu v roku 8 dni z 50% popustom je 1124€ za vožnje v naravnem okolju.
  • kakršnekoli vožnje posameznikov ali organiziranih skupin s kolesi ali motornimi vozili v naravnem okolju, vlakah, planinskih poteh in na zaščitenem območju Natura 2000, Ptičje direktive, naravnega rezervata, naravnega, regijskega parka ali podobno zaščitenega območja je strogo prepovedano. Za motorna motocross kolesa, štirikolesnike in motorne sani velja prepoved tudi za gozdne ceste na zaščitenem območju Natura 2000, Ptičje direktive, naravnega rezervata, naravnega, regijskega parka ali podobno zaščitenega območja je strogo prepovedano. Ker čim jim dovolimo vozit po gozdnih cestah, takoj povsod zavijejo v gozd in je to zelo težko nadzirat, se izgovarjajo da so se vozili samo po gozdni cesti.
  • torej vožnje z motornimi vozili so dovoljene samo po cestah in gozdnih cestah, kjer je to dovoljeno in ni znaka prepovedi vožnje, izven zaščitenih območij Natura 2000, Ptičje direktive, naravnega rezervata, naravnega, regijskega parka ali podobno zaščitenega območja. Izrecno je dovoljena vožnja z motornimi vozili in kolesi na zaprtih manjših definiranih in dovoljenih območjih t.i. športnih parkih za vožnje z motornimi vozili ali kolesih v naravi, kot je motocross, mountainbike proga. Določitev lokacije in veličina območja mora bit sprejeta samo z strinjanjem naravovarstvenikov, ki imajo pravico veta.
  • vožnje z kolesi so dovoljene po vseh gozdnih cestah, tudi teh na zaščitenem območju Natura 2000, Ptičje direktive, naravnega rezervata, naravnega, regijskega parka ali podobno zaščitenega območja.
  • Nadzornim inštitucijam, uradnim osebam in prostovoljnim naravovarstvenim nadzornikom je dovoljena vožnja po cestah in gozdnih cestah, tudi tam kjer je drugim tudi z znakom prepovedana vožnja, dovoljena je tudi na gozdnih cestah na zaščitenem območju Natura 2000, Ptičje direktive, naravnega rezervata, naravnega, regijskega parka ali podobno zaščitenega območja za opravljanje njihovega dela in nadzora.
  • Vse ostale višje kazni, tudi za pravne osebe, se prilagodijo in preračunajo v skladu z našo zahtevo, da je minimalna kazen dvakratna višina neto minimalnega dohodka 1124€ oz. pri plačilu v roku 8 dni z 50% popustom je 562€.
  • Iz predloga sprememb Uredbe o prepovedi vožnje v naravnem okolju in druge zakonodaje je treba odstraniti vse nejasnosti, dvoumnosti in odstraniti možnost napačne razlage.

V primeru, da država in odgovorne inštitucije ne izpolnijo naših zgoraj podanih ultimativnih zahtev. Bomo o vsem obveščali in prijavljali vse relevantne mednarodne inštitucije, naravovarstvene organizacije, tuja dopisništva in medije in jih pozivali, da izvajajo stalen pritisk na slovenske odgovorne inštitucije in politike, pozivali na stalne domače in tuje demonstracije in bojkot odgovornih slovenskih politikov in odgovornih oseb, dokler ne izpolnijo naših zahtev.

Tuesday, July 13, 2010  | Permalink |  Comments (1)
trackback URL:  http://www.primozvallant.com/blog/nase-pripombe-na-osnutek-sprememb-in-dopolnitev-uredbe-o-prepovedi-voznje-z-vozili-v-naravnem-okolju/sbtrackback
del.icio.us   Digg   Yahoo   Google  

Objavljen osnutek spremembe uredbe o vožnjah v naravnem okolju

Ministrstvo za okolje in prostor je na dvojih spletnih straneh objavilo osnutek spremembe uredbe o prepovedi vožnje v naravnem okolju in nas povabilo k dajanju pripomb

Po preučitvi osnutka odredbe bomo v prihodnjih dneh podali naše pripombe in popravke. Vabljeni ste, da sami prispevate svoje pripombe na spodaj podani elektronski naslov ali kot komentar temu prispevku. Lahko pa se pridružite našim, ko jih bomo poslali, tako da pošljete naše pripombe. O tem vas bomo posebej obvestili. Spodaj imate podano pošto ministrstva:

Spoštovani,

na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor je objavljen osnutek sprememb in dopolnitev uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju:
http://www.mop.gov.si/index.php?id=1999&tx_ttnews%5Btt_news%5D=7516&tx_ttnews%5BbackPid%5D=12118&L=0&no_cache=1

Vabimo vas, da si osnutek ogledate, morebitne pripombe pa pošljite na naslov: jelka.kremesec-jevsenak[at]gov[pika]si do 12. julija 2010.

S spoštovanjem,

Breda Ogorelec
urednica http://www.mop.gov.si/voznja_v_naravi/
Ministrstvo za okolje in prostor

Thursday, June 10, 2010  | Permalink |  Comments (0)
trackback URL:  http://www.primozvallant.com/blog/objavljen-osnutek-spremembe-uredbe-o-voznjah-v-naravnem-okolju/sbtrackback
del.icio.us   Digg   Yahoo   Google  

Replay from minister Mrs. Kresal/Odgovor ministrice Kresalove

Minister for Home Affairs Mrs. Katarina Kresal responded me to our open letter to prime minister Pahor, her and others in connection with an attack with snowmobiles on Primoz Vallant and problem of driving in natural environment./ Ministrica za notranje zadeve RS Katarina Kresal mi je odgovorila na naše odprto pismo Pahorju, njej in drugim v zvezi z napadom z motornimi sanmi na Primoža Vallanta in problematiko voženj v naravi

Click bottom right full screen button bottom right to read easier./ Klikni gum povečaj spodaj desno, da lažje bereš.

Thursday, May 20, 2010 in Ekologija  | Permalink |  Comments (0)
trackback URL:  http://www.primozvallant.com/blog/odgovor-ministrice-kresalove/sbtrackback
del.icio.us   Digg   Yahoo   Google