Personal tools
Koe e tènei: Home Blog
Document Actions

Blog

by Primož Vallant last modified 14-06-2014 01:01

Primoz Vallant's blog features his articles, audio and video podcasts on how everything we do influences world around us and what we can do to make world a better place for all of us living on it. Comments, discussion, constructive critics and suggestions are welcome.

Foto album 2007-03-17

Naravne lepote in ekološka škoda, slikane med sprehodom v bližini Osankarica na koncu zime 2007.

Klikni na sliko, da se zažene slide show oz. odpre foto album na Picasi.

Friday, August 31, 2007 in Photos  | Permalink |  Comments (0)
trackback URL:  http://www.primozvallant.com/blog/photo-album-2007-03-17/sbtrackback
del.icio.us   Digg   Yahoo   Google  

V Mariborčanu objavljen moj članek in fotografije

03.09.2007 je mesečnik Mariborčan objavil moj članek in 5 fotografij o naravnih lepotah in ekoloških problemih Pohorja.

Spodaj je celoten članek z objavljenimi fotografijami plus pripadajoča predstavitev albumov takrat posnetih fotografij, ter osnutek peticije/kampanje. Povezava na revijo Mariborčan http://www.revijakapital.com/mariborcan/clanki.php?idclanka=266.  

Okolje

Medtem, ko si na Pohorskih stezicah nabiramo novo energijo, budnemu očesu ne uide, da srečujemo vedno manj divjadi in da so lepote Pohorja dobile grde brazgotine, da v gozdu težki traktorji puščajo za sabo opustošenje, da so vse poti razrite od motorjev, da so vsepovsod v lužah prisotni madeži mineralnih olj za mazanje motornih žag.

TEMNE SENCE NA PLJUČIH POHORJA

Avtor: Primož Vallant
Fotografije: Primož Vallant

To naše lepo Pohorje

Po Pohorju, na območju med Arehom in Ribniško, hodim za rekreacijo in sprostitev redno vsako soboto in nedeljo že petnajst let, ne glede na vreme in letni čas. To so večinoma odročne, neoznačene poti, stran od množičnega turizma, ljudi in hrupa. Kar redno srečujem so samo bolj ali manj neokrnjena narava in divje živali. V vseh teh letih sem na Pohorju videl in doživel marsikaj čudovitega a žal tudi alarmantno slabega. Mariborčani in okoličani Pohorja se sploh ne zavedamo kakšen neprecenljivi naravni biser imamo in kako je že prizadet. Z njim in celotno naravo zelo slabo ravnamo in v zadnjih letih se situacija dramatično poslabšuje na kar nas, med drugim, opozarjajo tudi klimatske spremembe in res je zadnji čas, da vsi ukrepamo.

Lepote narave

Te lahko dejansko razumete in cenite, le če jih sami doživite. Blažen mir, tišina, ki jo popestrijo igra barv, senc in svetlobe, zvoki vetra v krošnjah, žuborenja neštetih potočkov, pestrost rastlinstva, od mahov do mogočnih smrek in bukev ter srečanja z divjimi živalmi, ki so poglavje zase. Mimohod mišk, podlasic, jazbecov, zajcev, lisic, ujed, divjih prašičev, gamsov, srnjadi, jelenjadi in medveda. Malo stvari je lepših, kot srečati mogočne divje živali v njihovem naravnem okolju. Ko se srečajo pogledi, raziskujejo, miroljubno skušajo doumeti drugega in na koncu, ko odidejo vsak svojo pot, ostanejo v nas neizbrisljive sledi.

From God's stairs/ Božje štenge

Vrhunec mojih dogodivščin na Pohorju je bilo dvakratno bližnje srečanje z istim medvedom na dveh različnih lokacijah, teden dni, preden je lovec ubil tistega medvedjega mladiča. Takrat tega nisem želel obešat na veliki zvon in mi je žal. Morda bi pripomoglo, da bi tisti mladič preživel. Težko je opisat, kako je, ko je medved oddaljen vsega 10 m, sam pa si si takšno srečanje želel vse življenje. Nepopisno. Ni razloga za strah, samo obstal sem na miru in ko mi je hotel priti preblizu, je bil umirjen pogovor z njim dovolj, da je šel dalje po svoji poti. Želim si, da bi se takšno miroljubno sožitje nadaljevali in bi na Pohorju naselili tudi risa in volka.

From Bear and horrible logging damage/Medved in grozna škoda zaradi gozdarjenja

Gospodarjenje z gozdovi

V zadnjih letih se je pohod divjega kapitalizma začel odražati tudi na gozdovih Pohorja in pri njihovih upravljavcih. Cena lesa še nikoli ni bila tako visoka in drevesa na Pohorju padajo kot nikdar prej. Ogromne skladovnice lesa so povsod. Gozdnih gospodarstev in zasebnikov ne zanima nič drugega, kot kratkoročni profit. Tega, kako ravnajo z gozdom namreč ni mogoče drugače opisati. Včasih je bilo glavno vodilo, dolgoročno in skrbno načrtovanje in ravnanje, minimalna škoda, trajnostni razvoj gozda, danes pa na Pohorju kraljuje gromozanski Finski gozdni stroj s prikolico, ki vse avtomatično zmelje in poseka pred sabo v nekaj minutah. S svojimi gosenicami pušča v gozdu nepopisno opustošenje, kot na bojišču. Široke razrite “tankovske ceste”, nelogično ena zraven druge, tudi do petkrat in v vsaki do meter globoka jarka! Ta zver dejansko mora priti blizu vsakega drevesa da ga lahko pokonča. Včasih so gozdarji imeli majhne gozdne vlake in majhne traktorje, ki so povzročali minimalno škodo, gozdarji so šli peš do drevesa in ga vlekli ven z vitlom na traktorju. Na Pohorju, ki je pod površjem zelo vlažno in blatno, so šli sekat in spravljat les jeseni ali pozimi, ko je bila zemlja suha, trda ali zmrznjena. V Švici je to zakonsko predpisano. Če so že morali kam v gozd, kjer je vlažno ali blatno, so položili prečna debla, da se vlaka in podrast ni poškodovala ali poglabljala. Pri Koči Pesek proti Črnim mlakam je letos gozdni stroj takšno vlako zmlel in razril do neprepoznavnosti. Odrezane veje se ne zlagajo več na kup, ampak se pustijo na mestu, potem se pa čudijo da je toliko lubadarja. Ko pride prvi naliv tudi erozija naredi svoje, spere rodovitno zemljo čisto do skal in zemlja gre svojo pot v dolino. Mariborčani pa se čudijo kako je Drava umazana in rjava - ostanki Pohorja počasi tečejo mimo njih, vprašanje je le, kako dolgo še?

From Osankarica, beauties and ecological damage/Osankarica, lepote narave in ekološka škoda

Sečnja dreves in onesnaževanje okolja

Celotno področje Pohorja, kjer se drevesa podirajo z uporabo motornih žag, je onesnaženo z mineralnim motornim oljem s katerim se le-ta mažejo. Na žalost v Sloveniji še ni prepovedana uporaba mineralnih olj za mazanje motornih žag in predpisana izključna uporaba bio-razgradljivih olj. Gozdni delavci nemalokrat v gozdu puščajo celo plastenke mineralnega olja. Pri žaganju in podiranju dreves velike količine tega olja pridejo v okolje, zemljo in vodotoke, onesnaženje pa se kaže kot oljni madeži povsod, kjer se voda ustavi. Večinoma v majhnih lužah, česar sprehajalec, ki hodi samo po markiranih poteh ali gozdnih cestah ne opazi. Zavedati se moramo, da je Pohorje kot velikanska spužva, zaenkrat še neizčrpen vir naše pitne vode, ki je že močno onesnažen.

From Klopni vrh to Trije zeblji and back

Motorji, quadi in motorne sani

Čisto vsaka mala potka ali stezica na Pohorju nosi brazgotine, ki jih vsakodnevno puščajo neodgovorni posamezniki in skupine na motorjih in quadih, pozimi pa na motornih saneh, ki tam nimajo kaj za iskat. To egoistično izživljanje v naravi je doseglo že takšne razsežnosti, da ni dneva, ko ne bi slišal hrumenja prirezanih dušilcev, videl razritih posledic divjanja lokalnih in turističnih egotripnih herojev, tudi na najbolj odročnih delih Pohorja. To pušča na okolju in živalih nepopravljive posledice. Vrh vsega je to na Pohorju postal velik posel, saj določena podjetja služijo z izposojo teh vozil in jih zanima samo dobiček, zaščita okolja pa jim je “španska vas”. Kot očitno tudi naši državi in odgovornim, ki zelo malo naredijo za nadzor in kaznovanje odgovornih. Slovenija je ena redkih držav v Evropi, ki kaj takšnega še dopušča, navkljub zakonski prepovedi.

From Motorcycles destroying nature

Kaj lahko sami spremenimo in kako lahko pomagamo?

Na moji spletni strani in blogu (http://vallant.biz/blog/wildlifecast) najdete več kot 4000 do sedaj posnetih fotografij in videov, ki prikazujejo lepote in temne sence Pohorja. Sami si ustvarite svoje mnenje, pokomentirate in spoznate, kaj in kako lahko naredimo in spremenimo.

ČAS JE ZA NARAVO (predlog peticije)

Če čutite, da je čas za spremembe, je tukaj nekaj predlogov dejanj, ki bodo kmalu zapisani tudi v obliki peticije odgovornim.

Vsi se moramo zavzemat in vplivat na vse znance, prijatelje in odgovorne, da:

  • je zakonsko dovoljena sečnja in spravilo lesa samo v zimskih mesecih, ko je zemlja zmrznjena;
  • se nemudoma zakonsko prepove prodaja in uporaba mineralnih olj za mazanje žag. Edina ekološko nesporna uporaba je uporaba bio-razgradljivih olj za mazanje motornih žag:
  • se nemudoma zakonsko prepove uporaba t.i. avtomatiziranih gozdnih strojev za podiranje in spravilo lesa;
  • se zakonsko regulira izbira in uporaba opreme za sečnjo in spravilo lesa na način, ki ne povzroča ekološke škode in onesnaženja;
  • je moralno in etično nesprejemljiva vožnja z motorji, quadi in motornimi sanmi po gozdu, markiranih poteh, vlakah in gozdnih cestah, kjer je prepovedan promet z njimi;
  • sami ne bomo v gozdu povzročali hrupa, motili živali in puščali smeti,
  • bomo dokumentirali in prijavili odgovornim vse zgoraj navedene kršitve, kjerkoli jih bomo zaznali;
  • odgovorni organi začnejo stalno in redno nadzirati stanje na Pohorju in proti vsem kršiteljem ustrezno ukrepajo.
Friday, August 31, 2007 in Photos  | Permalink |  Comments (6)
trackback URL:  http://www.primozvallant.com/blog/my-article-and-photos-published/sbtrackback
del.icio.us   Digg   Yahoo   Google